Het begint met de boosheid te accepteren.

1. Het begint met de boosheid te accepteren, zonder er iets mee te doen.

Boosheid is enegie, gericht op iets, of iemand.

Dit is een van moeilijkste dingen om te leren voor ons, maar zeker ook voor je kind. Je wordt als kind de hele dag op de proef gesteld; maar als je leert om die moeilijkheden te tolereren, noemen we dat emotioneel intelligent.

Kinderen leren dit als wij hen leren dat hun gevoelns OK zijn, maar dat het hun taak is om hun (re) acties te controleren. HOE?

Als je kind boos wordt:

2. Haal diep adem, herinner jezelf eraan dat er geen levensbedreigende situatie is.Je hoeft dus niet in de FIGHT FLIGHT MODUS te schieten

3. Zeg tegen jezelf: driftbuien zijn een natuurlijke manier om stoom af te blazen. Hun hersenen zijn nog niet dermate volgroeid om hun reacties te controleren. (en merk dan ajb op dat wij volwassenen ook nog dagelijks leren...) De beste manier om hen dit te leren is met empathie, terwijl ze boos zijn, en ook op andere momenten. Als we ons kind door zijn driftbui hebben geholpen, voelen zij zich dichter bij ons, en vertrouwen ons meer. Zij voelen zich minder opgewonden, en zijn daardoor rustiger en meer liefdevol.Vergeet niet dat de boosheid vanuit ons FIGHT FLIGHT FREEZE reactie komt. Een verdediging tegen een aanval. Een verdediging om diepere pijn niet te hoeven voelen. Soms is dat een broer die een auto afpakt, of een moeder die een kritische opmerking over de kleding van haar 14 jarige dochter maakt.  Maar vaak is dat  niet het geval.  We zien bedreigingen buiten ons omdat we oude zaken met ons meedragen, als pijn, angst, verdriet. Wat er op dat moment gebeurt, triggert onze oude gevoelens, en schieten we weer in de FIGHT modus om dat niet te hoeven voelen. De boosheid is een prima verdediger om niet die pijn te hoeven voelen.

4. Als je contact maakt, gaat de angel er uit. 

5. Praat niet teveel, alleen om duidelijk te maken dat ze veilig is. 'je bent zo boos omdat....   wat naar dat je dat zo moeilijk vind.".

6. Stel veiligheid voorop, terwijl je de boosheid erkent en in verbinding blijft. : je bent zó boos! Je kan zo boos zijn als je wilt, maar slaan is niet ok, hóe boos je ook bent. Slaan mag niet.".

Stel grenzen aan acties, niet aan emoties. Hoe empatischer je kan zijn, hoe makkelijker je kind zijn tranen en angsten kan vinden die onder zijn boosheid zitten. 'Lieverd, het spijt me dat je dit zo moeilijk vind....je zegt dat ik je nooit heb begrepen.....je moet je vreselijk eenzaam en onbegrepen hebben gevoeld"

7. Bescherm jezelf: kinderen kunnen ons soms hard duwen en pijn doen. Als je dat kan tolereren en in contact kan blijven, dan dat is ok. Maar als je kind slaat, stap dan opzij. Houd haar pols vast en zeg: " Ik geloof niet dat ik deze boze hand zo dichtbij wil hebben. Je kan tegen dit kussen slaan, of tegen me aan duwen. Ik zie hoe boos jij bent. Maar ik laat je me geen pijn doen"     

8. Blijf zo dichtbij mogelijk bij je kind.

9. Je denkt: wat een overdreven MEGA-reactie! Ja natuurlijk is dit een MEGA-reactie. Kinderen stapelen de hele dag door allerlei kleine frustraties op, en 'zoeken'naar een moment om die te ventileren. En dat is soms best lekker, om 'jezelf' weer eens even te voelen. Misschien herken jedat zelf ook wel....Wink. Alleen je begrijpt dit gedoe over die chips, of blauwe beker, gymbroek, haarband echt even niet meer....Ik vraag je toch die driftbui van hem/haar te verwelkomen. Het gaat namelijk niet om die chips, of blauwe beker, gymbroek, haarband . Ze hebben gewoon even behoefte om te HUILEN.

10. Kalmeer jezelf, maak jezelf weer zachter, aanspreekbaarder, als je echt met hem kan meevoelen ( is dus niet hetzelfde als gelijk geven), kan je kijken of jullie woorden kunnen vinden. " Dat waren een heleboel grote gevoelens......iedereen moet wel eens huilen.....je wilde......ik zei NEE.......je was teleurgesteld....jij werd zo boos, en ook verdrietig en teleurgesteld.  Dank je dat je hebt laten zien hoe je je voelde."Als hij van onderwerp wil vernaderen, laat hem, je kan er evt later nog op terugkomen, bij het naar bed brengen, als jullie knuffelen Hou het simpel

moederdochter

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen