Oei oei oei daar gáan we weer!

 

tornado

Wat kun je doen als je de bui weer ziet aankomen?

 1. Vergeet niet dat alle gevoelens zijn toegestaan.  Alleen hóe ze worden úitgevoerd, daar stellen we wel grenzen aan. Als kinderen hun verdriet, teleurstelling, boosheid inslikken, wegzetten, zijn deze niet meer onder bewuste controle, en komen ze er op een heel ander , vaak ongewenst moment eruit. Als emoties zijn toegestaan, leren kinderen ze kennen, gebruiken, in plaats van iemand te slaan.
 2. Stel grenzen. Het toestaan van gevoelens betekent niet dat we destructief gedrag toestaan. Kinderen mogen nooit worden toegestaan anderen te slaan, inclusief hun ouders. Als ze dat doen, vragen ze ons eigenlijk grenzen te stellen en hen te helpen met hun woede. Zeg: 'ik zie hoe boos je bent, maar ik laat je niet slaan, ik zie hoe woedend je bent , maar zorg ervoor dat iedereen zich hier veilig kan voelen'.
 3. Stuur je kind niet weg, als is dat erg verleidelijk soms. Je  kind heeft je het meest nodig als hij zich het slechtst gedraagt.  In plaats van een Time Out- probeer eens een Time -In. Laughing Blijf bij je kind, dat is inderdaad een grote uitdaging voor de opvoeder, want al die boosheid om je heen, is meer dan je kunt verdragen. Maar lief mens, weet dat je nog véél meer kan verdragen! 

  Je kind is niet alleen met al die enge grote gevoelens, en zal op den duur meer zelfbeheersing tonen, met jou in de buurt.  

 4. Blijf dichtbij en in verbinding. Vertel wat je ziet:' je bent zo boos dat je kapla-toren is omgevallen!' Of, als je het niet begrijpt: 'Ik zie een meisje wat heel hard aan het huilen is, dat is niet fijn.'  Geef toestemming: 'het is OK , iedereen moet wel eens huilen, iedereen is wel eens superteleurgesteld, vertel het me maar.'

 5. Als hij schreeuwt dat je weg moet gaan; ' wil je dat ik weg ga? Ik zal een beetje verder gaan staan, maar blijf in je buurt, en ik zal je niet alleen laten met je grote boze bui.'     

 6. Blijf rustig, kinderen moeten leren dat de grote gevoelens niet zo eng zijn als ze lijken. Hé kijk, mama kan het gewoon aan! Jouw aanwezigheid helpt hem zich veilig te voelen, daardoor help je hen nieuwe zenuwbanen te ontwikkelen die geen 'vecht /vlucht reactie ontwikkelen; maar laat de frontale cortex (het redeneerbrein) het overnemen. Zo leren kinderen zich kalmeren
 7. Leer hem alternatieven te bedenken voor zijn boze impulsen. De meeste kinderen vinden het stompzinnig en kunstmatig om dan op een kussen te moeten slaan, maar misschien vind hij het wel prettig om hard op de grond te stampen, of alle boze woorden die hij weet op te schrijven, en dan in 100 stukjes te scheuren; een hele boze tekening te maken. Leer hem zijn PAUZEKNOP te vinden; door 4 tellen  in te ademen door zijn neus, en 8 tellen uit te ademen, heb genoeg stressballetjes in huis, en doe hem voor hoe héérlijk dat kan zijn.
 8. Help je kind zijn triggers door te krijgen. Als je kind vol in zijn boosheid schiet, zit hij in de vecht/vlucht modus en denkt hij oprecht dat hij in gevaar is, en zal hij voor zijn leven vechten. Op dat moment is je kind niet bereikbaar, en kan je alleen een veilige haven voor hem zijn. Benoem weer wat je ziet: ik zie een jongen die het veel te warm heeft, en erg veel last heeft van zijn oudere broer. Kom eens eventjes hier..... En als hij ouder is kan je zeggen; lieverd je bent boos, laten we eerst wat rustiger worden, en dan kijken wat je nodig hebt. Het mooiste zal zijn als je kind zelf doorkrijgt dat zijn emmer aan het overlopen is, dat hij merkt dat het dan prettiger is om even een glas water te drinken, even diep adem te halen, etc etc. Zo zal hij veel minder driftbuien krijgen.

         Hoe weet je wanneer een kind hulp nodig heeft bij zijn boosheid?

 1. Hij (ouder dan 5) heeft geen controle over zijn boosheid en slaat veel mensen ( broers en zussen niet meegerekend) 
 2. Frequente explosieve uitbarstingen; dit geeft aan dat hij vrijwel continu een volle émmer'heeft en niet weet hoe hij die op een gewone manier moet legen.
 3. Ze is reflexmatig oppositioneel. (wordt om alles snel boos (vanaf 2jaar))
 4. Heeft geen constructieve oplossing voor zijn problemen, en voelt zich regelmatig slachtoffer, voelt zich gepest.
 5. Ze verliest vaak vrienden in persoonlike conflictjes
 6. Is veel bezig met wraak
 7. Doet zichzelf pijn, of zegt dat hij dat wil gaan doen.
 8. Hij maakt veel dingen kapot
 9. Ze zegt vaak dat ze zichzelf, en anderen haat
 10. Hij kwetst kleine kinderen of dieren.

 Als jouw kind vaak problemen heeft met zijn boosheid, kan het zijn dat hij worstelt met de gevoelens die          eronderzitten; angst, verlies van liefde, pijn,verdriet. Door alleen zich met de boosheid te verhouden, en die inzet bij elke bedreiging, verhardt hij zich.

 Door te werken met de juiste interventies in de therapie krijgt je kind weer meer grip op zichzelf en zijn emoties.

 Wil je hier meer over weten, of maak je je zorgen, bel me gerust : 06-18081342

 Ik geef regelmatig workshops over omgaan met Boosheid en woede, kijk bij de AGENDA

Meer lezen:

Alle ouders worden boos....

5 vragen die je jezelf kan stellen vóordat je gaat schreeuwen...

Heb jij een kind met een (héle) sterke eigen wil.....?!

3 stappen die je kan doen om kalm te blijven als jouw kind dat niet is!

11 tips om je koppige kind aan te pakken!

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen