Heb jij een kind met een (héle) sterke eigen wil.....?!

 •  

 

strongwilledchild

Ik zie ze veel in mijn praktijk: fijne, lieve ouders met zéér temperamentvolle kinderen waar ze veel van houden, maar ook héél ongelukkig van worden.

 Kindertherapiedenhaag.nl heeft snel door waar de knelpunten zitten, en hoe je meer begrip voor jezelf en je kind kunt krijgen en vooral: wat te doen?.

Neem contact met me op voor meer informatie.

 

Heb jij zo'n kind met een ijzersterke wil?  Heb jij even geluk!

Deze kinderen kunnen een redelijke uitdaging voor je zijn als ze jong zijn; als ze een beetje fijnzinnig zijn opgevoed, worden het vaak fantastische pubers en jongvolwassenen!

Ze zijn dan gemotiveerd, gaan doen wat ze willen doen, zijn op zichzelf gericht en vrijwel ongevoelig voor de druk van leeftijdsgenoten.

Zolang ouders de verleiding weerstaan om 'hun wil te breken', zul je zien dat deze kinderen ware leiders worden.

 

Wat is nu precies een wilskrachtig 'high spirited', 'strong-willed'kind?

Sommige ouders noemen hen moeilijk en koppig, we kunnen hen echter ook leren zien als integere mensen-kinderen die niet makkelijk van hun standpunten gebracht worden.

Ze willen graag dingen op hun eigen manier doen en leren, liever dan doen wat anderen klakkeloos lijken te doen.

Ze willen zèlf verantwoordelijk zijn, zelf de leiding hebben.

Hierdoor  zullen ze jouw grenzen blijven opzoeken.

Wilskrachtige kinderen hebben grote, hartstochtelijke gevoelens en leven op volle toeren.

                                      

 • Je wilskrachtige kind leert door ervaringen, door wat zij in haar hoofd heeft gezet; een wandeling op haar nieuwe slippers.....ze moet blijkbaar zelf ervaren dat dat geen goed idee was. Doordat jij weet en begrijpt dat ze zo de dingen zal leren zal er meer rust bij jou als opvoeder komen.

 

 • Je kind vindt het heerlijk als ze dingen kán. Laat haar zoveel mogelijk dingen zelf doen. Ze zal het veel fijner vinden als je vraagt: wat is er nog nodig om gedaan te worden voordat we naar school gaan? In plaats van te blijven herhalen: je moet je tanden nog poetsen! Of: Hé ik zie dat je je tas al hebt,fijn!.

 

 • Geef je wilskrachtige  kind keuzes, dan heeft hij ook het gevoel dat hij mee kan bepalen. Moet je over 10 minuten echt boodschappen doen, dan kan je vragen: wil je nu, of over 10 minuten boodschappen doen? Ok. over 10 minuten, zonder gedoe? En als het dan moeilijk voor je zal zijn om dan te stoppen, hoe kan ik je dan helpen?
 • Laat haar ook de baas zijn van haar eigen lichaam. 'Ik hoor dat je geen jas aan wilt vandaag, ik denk dat het koud is, dus ík zal zeker een jas aan doen vandaag. We nemen de jas mee, dan probeer je het eerst zonder jas.
 • Dwing haar niet tot iets, zij (en ieder ander normaal mens)  zal zich enorm verzetten. En je weet als je met een kind een machtsstrijd hebt, verlies je het belangrijkste; namelijk de relatie. Stop, en haal diep adem, en zeg bij twijfel; ok, ik denk dat je dit zelf kunt bepalen. Stel dat hij dat niet kan, kom dan overeen wat hij wel en niet kan bepalen. Of zoek een andere manier zodat je aan zijn behoefte voor autonomie toekomt, zonder dat zijn gezondheid of veiligheid in gevaar komt.
 • Luister naar haar. Beweeg mee. Jij als volwassene denkt te weten wat het beste is. Zij houdt door haar integriteit, vast aan haar standpunt. Alleen door mee te bewegen; terug te geven wat ze zegt;  'Ik hoor dat je niet in bad wilt, kun je me ook vertellen waarom niet? Misschien is ze bang voor de afvoer, of wil ze haar haar niet nat maken. Als je niets vraagt en alleen dwingt zal je het niet te weten komen. Dus, volgende keer kan je haar vragen; Ik hoor dat je niet in bad wilt, kun je me daar wat meer over vertellen? Het lijkt misschien idioot en tijdrovend, zoveel aandacht aan dat dwingend monstertje te geven, maar je wint veel tijd hiermee, denk maar aan de driftbui die er anders voor in de plaats komt.
 • Sta eens in haar schoenen, bekijk het van haar standpunt. Jij had beloofd een balletpakje voor haar te wassen, daar was je niet aan toegekomen. Zij verwijt je van alles en nog wat, en het enige wat jij je denkt is: Stop Eens Een Keer! Voor haar is er iets heel ontrechtvaardigs gebeurd; jij komt je belofte niet na! Wat je kunt doen is zeggen dat je je meer aan je beloftes wilt houden en of ze het leuk vind om samen het balletpakje te gaan wassen? Blijf buiten de strijd! (kan je nu alvast oefenen, voor als ze ooit puber worden...!)
 • Kinderen leren niets van een strijd, maar wel van een goede relatie met gezonde regels en gewoontes. Kinderen gedragen zich, omdat ze ons een plezier willen doen. Hoe meer je vecht en  je kind  straft, hoe verder ze van dat ideaal afkomt; Jou een plezier kunnen doen. Als ze boos is, help haar haar boosheid te uiten, te benoemen, en het zal verdampen, waardoor ze weer naar je kan luisteren, en kan je haar er weer aan herinneren dat iedereen in dit huis vriendelijk met elkaar praat. Natuurlijk, dit heeft tijd en voortdurende investering en vóorleven nodig, maar uiteindelijk zal je kind doen wat jij ook doet.
 • Bied hem respect en empathie. de meeste wilskrachtige kinderen vechten voor respect voor hun inspanningen. Als jij het aan ze geeft, hoeven ze er niet voor te vechten. En, net als de meesten van ons, helpt het hen al ze zich begrepen voelen.
 • Als ze de strijd met je over iets willen aangaan, hoef je niet mee te doen. Het vergt wel even wat denkwerk met jezelf/en/of je partner: hoe doen we de ochtrendroutine, bad, naar schoolgaan-routine?.Als de regels zijn ingeslepen merken ze dat die op die momenten ook NIET-Ondernadelbaar meer zijn, en zal er langzaamaan rust komen.          

        Succes!, ik wil je hier graag bij helpen, neem voor vragen hoe ik dat doe, contact met me    op: 06-18081342 

        Meld je HIER aan voor de workshop die ik over deze gevoelige en temperamentvolle  kinderen , zie de AGENDA 

         

                              Lees ook: Eva Bronsveld: Temperamentvolle kinderen:  

                             een prettig, toegankelijk boek

 

 

takesmallsteps

 

 

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen