Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind niet (meer) liegt?

 

 

kind6

 "Beste Franca,

Ik zou graag beter met het leugenachtige gedrag van mijn zoon willen omgaan. Hij liegt en steelt geld uit de spaarpot van zijn broer, en hij ontkent alles. Ik weet echt niet meer wanneer hij de waarheid spreekt. we hebben alls al gedaan, straffen, belonen, erover praten..." MD.

 

 

Alle kinderen spelen met de waarheid; op bepaalde leeftijd past het gewoon bij de ontwikkeling.

Eigenlijk leer je alleen maar door te liegen wat het verschil is tussen fantasie en werkelijkheid, feit en fictie.

En, natuurlijk verbergen de kinderen soms de waarheid, om de lieve vrede te bewaren. Dat is soms best een leugentje waard, ik denk dat wijzelf  dat vaker doen dan we ons bewust zijn....Lachen

Het onbehaaglijk gevoel van een leugen blijven volhouden is beter te verdragen dan het echt toegeven van die moeilijke 'waarheid', zelfs als je in je achterhoofd weet dat je toch best

gesnapt kan worden, OOIT. maar ooit is later, en NU is NU. 

Wat kunnen wij doen?

Hoe kunnen we ons kind leren dat het fijner is en voelt om de waarheid te zeggen, ook al is het moeilijk om te zeggen?

We zullen dat steeds maar moeten blijven  herhalen en leven dat uiteraard voor.

Ik zeg vaak tegen ouders dat kinderen alles zien wat we doen, dus ook smoesjes vertellen als ons iets niet goed uitkomt. Let er maar eens op!

 

De kracht van verhalen

Een studie aan de universiteit van Toronto in 2010, onderzocht de factoren waarom kinderen zich eerlijk zouden gedragen.

Kinderen van 3-7 jaar werden alleen gelaten in een kamer en verteld dat ze niet naar een geheimzinnig speelgoedje onder een doekje mochten kijken.  

Vrij snel kwamen de onderzoekers de kamer binnen en lazen één van deze verhaaltjes:.

  • Pinokkio,
  • De jongen die Wolf riep 

(Uit de fabels van Aesopus) Een zoon moest van zijn vader op de geiten passen en opletten of er geen hongerige wolf aan kwam. Als er een wolf kwam, dan moest hij "wolf" roepen. Maar de jongen was erg ondeugend en sloeg driemaal voor niets alarm. Uiteindelijk riep hij voor de vierde keer "wolf", maar zijn vader luisterde er niet meer naar. Tegen het vallen van de avond kwam de vader naar zijn geiten en zijn zoon kijken. Maar het enige wat hij zag, was een wolf met een dikke buik, en de strooien hoed van zijn zoon die uit zijn bek stak.

Moraal van het verhaal: sla niet zomaar alarm, anders gebeuren er ongelukken. De Engelse uitdrukking to cry wolf (in het Nederlands: loos alarm slaan) is op dit verhaal gebaseerd.)

  •  George washington and the cherrytree

(George washington krijgt een bijl en hakt daarmee in op  een mooie kersen boom. vader wordt kwaad en wil daar meer van weten. George bekent en zegt: ik kan geen leugen vertellen, ik heb het gedaan. Vader omhelst hem en zegt dat de eerlijkheid van zijn zoon hem meer waard is dan 1000 kersenbomen)

 

Tegen de kinderen die net een verhaal hadden gehoord met negatieve consequenties wat betreft oneerlijkheid werd gezegd: "Wees niet zoals Pinokkio of de jongen die Wolf! riep; dus zeg de waarheid!"

De kinderen die het verhaaltje over George Washington hadden gehoord werd gevraagd om net als hem te doen.

Deze kinderen bekenden 3x zo vaak dat ze toch stiekem onder het doekje hadden gekeken, als de kinderen die over de negatieve consequenties als je liegt, hadden gehoord; de neus die langer werd, of dat je kon worden opgegeten door de wolf.

 

Het resultaat suggereert dat kinderen meer geneigd zijn om een fout  of leugentje toe te geven als ze denken dat eerlijkheid een positieve kwaliteit is , dan dat ze weten dat liegen tot een slecht einde lijdt.

Dit onderzoek betrof jonge kinderen, en toch leer je op die leeftijd  dit soort morele vaardigheden aan. 

Verbinding

Als kinderen zich minder met jou verbonden voelen, als ze niet voelen dat jij aan hun

kant staat, zijn ze ook niet coöperatief. Werk dus aan jullie band, en niet aan hun

ongehoorzaamheid.

 

 

 

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen