Dit haten alle pubers

puber

 

10 dingen waar pubers zéér allergisch voor zijn:

1. Afkeuring

2. Preken/mopperen

3. Hypocrisie

4. Overcontrole

5. Passiviteit

6. Manipulatie

7. Vergelijkingen

8. Ruzie

9. Inflexibiliteit   

10. Onzekerheid bij de ouder

 

Herken je ze? Bij mij staat nummer 4 nog steeds prominent bovenaan.

Soms is het leven met een puber heerlijk, humoristisch, aandoenlijk (pluisjes op de kin..) en soms is het echt een ...DRAMA.

Hoe kan je in hemelsnaam reageren op een kind wat liegt, zich niet aan jouw afspraken houdt, slechte cijfers haalt, zijn jongere broertjes of zusjes treitert en 'mishandelt', je creditcard valselijk gebruikt...etc etc..., .

Als je op deze relatief 'onschuldige' gedragsproblemen adequaat  regaeert, dan zullen de meer serieuze zaken als onveilge sex, drank en drugs, schulden etc etc niet zo snel gebeuren. Als ze al wel gebeuren zal je daar elke keer weer mee moeten 'dealen'. Ok, Franca, maar wat is dan adequaat reageren?

Wat ik in mijn praktijk hoor, en wat ik zelf in het dagelijks leven als goede basisregels ervaar zijn de volgende:

 • Zorg ervoor dat het niet jouw probleem wordt , maar dat van je kind. Leer hem/haar  dat het zijn verantwoordelijkheid is om zijn eigen problemen op te lossen. 
 • Bedenk nu eens een aanvaring, gedoetje met je kind, en vraag jezelf eens af: van wie is het probleem? En hoe reageer ik daar op? 
 • Vaak zijn er 2 problemen; jouw ongerustheid, angst, en zijn/haar verklangen naar autonomie, erkenning, etc etc.
 • Ok, dit snap je, wat moet ik dan nu doen?
 • Je gaat  zorgvuldig letten op wat en hoe  je iets tegen hem/haar zegt; In plaats van in een beschuldigende toon te vragen; Waarom ga je niet aan je huiswerk???? (zie allergie 1,4,10)   zou je kunnen vragen; Hmmm..heb je mijn hulp nog nodig bij de toets voor morgen? 
 • Als je toon eerder benieuwd is dan sarcastisch, of aggressief, zal er ook geen machtsstrijd ontstaan. Je kind zal merken dat je geinteresseerd bent, en  de vrijheid en  verantwoordelijkheid voelen om hierin zelf een keuze te maken. De verantwoordelijkheid ligt dus bij je kind. 
 • Als je kind boos of zelfs woedend wordt, leer ze daar dan mee om te gaan, vooral als ze boos beginnen te worden. Hun eerste leraar hierin...ben jij. Als jij niet rustig kunt blijven, kunnen zij dat ook niet. Soms is het namelijk echt niet leuk om met je puber in één kamer te zijn, is het echt een uitdaging! Om onze emoties een beetje onder  controle te leren houden, daar hebben we een heel leven voor nodig, wij, iedereen, en dus ook onze kinderen.
 • Wat zeker helpt, is langzaam en diep ademen, je even terugtrekken, je handen ontspannen, en wat je intussen zelf hebt gemerkt en geleerd wat voor jou goed is. Misschien leuk om hieronder in de commentaarbox je favoriete kalmeringstruc te zetten! Kunnen andere ouders van profiteren.Knipogen
 • Wat mij echt helpt is om op te merken dat ik heel geirriteerd wordt; en dat bij wijze van spreken hardop/in mezelf te zeggen; 'Dit vind ik heel irritant, hier word ik echt verdrietig van, dit is onacceptabel voor mij.'
 • Elke dag en elke situatie is weer anders; de ene keer zit je lekker in je vel, de andere dag juist niet, je zult creatief met al die uitdagingen moeten omgaan. 
 • Maar nogmaals, werk wat minder hard en maak je kind zelf verantwoordelijk. Daarvan leert hij dat zijn gedrag consequenties en gevolgen heeft. Neem de tijd om te reageren, denk na over de situatie, en neem een besluit hoe je je kind iets kan leren aan de hand van deze negatieve gebeurtenis. 
 • Blijf in controle! Je kind zal elke keer weer op je'knoppen'drukken, laat je niet gek maken!  En , soms laat je je wel weer gek maken, dat is niet erg, we blijven oefenen , niet waar? (ik zal je laten weten, als ik zo ver ben...Roepen)

 

 

 reactie van enthousiaste ouder:

Beste Franca,

Een paar jaar na de puberworkshop wouden wij jou nog eens heel erg bedanken. De workshop heeft ons handvaten gegeven die we heel veel gebruiken. Het heeft verschil gemaakt. Luisteren, inleveen en samen praten met de kinderen komt vaker voor. Het draagt bij aan een fijne sfeer thuis.

Hartelijke groet, J. te DH

 

 

 

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen