Begin de dag met een dansje......

 BEGIN DE DAG MET EEN DANSJE

BEGIN DE DAG MET EEN LACH

WIE VROLIJK IS IN DE MORGEN

DIE LACHT DE HELE DAG!

moederdochterlopend

Herken je dat, je hebt haast, je bent met je hoofd al een uur verder, daar waar je moet/wil zijn....maar je staat in je eentje in de hal met een kinderjas in je handen.

Wat ging hier verkeerd? Je roept nog maar eens keer: Jongens schiet nou op! Anders komen we te laat!....Gisteren waren we ook al telaat, weet je nog?......het enige wat je hoort is doodse stilte, of nee, gestommel, en ha, eindelijk daar is alvast één kind, met ...al zijn  kleren weer uitgetrokken die je net allemaal had aangetrokken..... 

 

Bijvoorbeeld, of een mooie variant op bovenstaand verhaal, je kent ze vast wel.

Hoe komt het dat ouders altijd haast hebben? Schamen we ons anders voor de juf, voor andere ouders , als we dat schoolplein/voetbalveld, ballet/zwemles 5 minuten te laat bereiken? 

Is dat nou echt zó erg? natuurlijk, je hoort mij niet zeggen dat op tijd komen niet belangrijk is, maar de zenuwen, het gestress vind ik het inderdaad NIET waard.Smile

En vooral: 

 1. Kinderen gaan echt niet sneller hun jas aandoen als jij die commando's zit te snauwen.
 2. En ze doen het de volgende dag ook niet sneller
 3. Het boeit ze namelijk niet, op tijd komen.dat is echt iets van volwassenen.
 4. Ze willen jou wel graag een plezier doen, maar begrijpen niet echt hoe.
 5. Wat jij nl.duidelijk wilt maken is dit: jongens laten we even focussen op wat Nu belangrijk is, jassen aan en iets sneller uit huis gaan dan normaal.
 6. Wat het kind hoort is dit als jij zegt: schiet eens op!; " wat ik nu belangrijk vind, is sowieso belangrijker dan jij.
 7. Het helpt als je die drie woorden uit je vocabulaire haalt;  Gebruik andere manieren om je kind zijn aandacht op iets anders te richten, of de dingen  sneller te doen.
 8. Je kind hoeft niet altijd op te schieten. Soms moeten we juist iets rustiger aan doen. Als je veel verantwoordelijkheden en interesses hebt, sluipt de dingen snel en gehaast doen er vanzelf in. Het wordt dan wel moeilijker om nog iets ánders te zien, dan datgene wat dan bovenaan je lijstje staat. Kleine kinderen hebben een ongelofelijke capaciteit om van het leven te genieten. Ze waarderen de kleinste dingen. Ze nemen de tijd, omdat wat ze doen op dat moment hun volledige aandacht vraagt. Wij zijn dat soms een beetje verleerd....
 9. Hoewel er zeker,  absoluut momenten zijn dat we ons kind moeten helpen sneller te handelen,  zijn er evenzoveel keren dat we van dit kind kunnen leren om eens wat rustiger aan te doen, en gewoon wat meer te genieten van wat we aan het doen zijn, ipv bezig te zijn te bedenken wat we over een uur moeten doen.

Wat dan wel doen?

 1. Effectieve, zinvolle communicatie met je kind, en realistische verwachtingen  van jouw kant, kunnen een goed alternatief zijn voor : 'schiet eens op!'
 2. Breek de verwachte taak op in kleine stukjes, en leid je kind naar de volgende stap. 'Neem een laatste slok en zet dan je beker op het aanrecht',  pak je schoenen, dan heb ik hier je jas', is duidelijker dan: schiet op!.Op deze manier help je je kind te focussen en stappen te nemen.
 3. Adem eens een paar keer bewust in en uit en zeg tegen jezelf: er is GEEN noodsituatie. Laat ik eerst weer eens contact maken met mezelf, dan kan ik daarna pas weer contact krijgen met mijn kind....
 4. Motiveer je kind. Als je kind opgewonden uitkijkt naar wat er te komen staat, wordt hij minder gefustreerd door een gehaaste ouder.  Ze hebben dan zelfs helemaal geen probleem met opschieten, integendeel! Kijk eens hoe je hem kan motiveren?
 5. Heb de tijd.......Neem de tijd ......Haal de haast weg! Als je vooruit denkt en bedenkt hoeveel tijd je voor de overgangen echt nodig hebt,(en dat is toch echt vaak langer dan je zou willen...) kom je misschien uit op een realistischer tijdspad. het resultaat is dat jij en je kind meer ontspannen aan het ochtend/ vertrek/ avond ritueel beginnen.

                                                                                                                  STERKTE!

 

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen