Ben jij, of is jouw kind overprikkeld?

 

Ben jij, of is jouw kind overprikkeld? Of, allebei?

 

Ik heb een heel gaaf boek gelezen; wiebelen en friemelen, over overprikkeling en onderprikkeling bij kinderen, én ouders , in het gezin, op schpool. Super interessant! Het is best moeilijk om een samenvatting te geven; het is een complexe materie, maar ik laat jullie er even aan ruiken.

Uit het boek; 

Afbeeldingsresultaat voor wiebelen en friemelen thuis

Het begint al met dat we niet met 5 zintuigen dingen ervaren, maar met 7 :

Gehoor

Zicht

Tast

Smaak

Geur is er ook:

Beweging en houding

Evenwichtsoorgaan.

Dit zijn allemaal prikkels die we vewerken. We kunnen onder of overprikkeld raken. 

Wat doet een kind bv als hij overprikkeld is: gillen, huilen, schoppen om de opgebouwde spanning los te laten. Kinderen met HSP zijn vaak sneller en intenser overprikkeld. Hebben ook minder tolerantie bij harde geluiden en heftige zintuiglijke indrukken. Maar ook, hij probeert prikkels juist te vermijden, hij oefent graag controle uit op al die prikkels.Zij houdt van bekende en verwachte prikkels, relatief rustige omgeving, omdat daar minder prikkels zijn en ze even kan bijkomen.Daarom vind ze het ook prettig om even alleen te zijn.

En wat doet een kind wat onderprikkeld is: hij zoekt juist  nieuwe impulsen, sterkere prikkels. Het mag best spannend zijn. Hij  houdt van variatie. Prikkels komen niet  sterk genoeg door,  hij vergeet nog wel eens wat en  plannen is niet zijn sterkste kant.Maar dat is voor dit kind/ volwassenen niet erg; Hij  maakt je niet zo druk, is flexibel en doet de dingen gewoon op het laatste moment.

 

Kijk dus naar jezelf en je kind. Als je ACTIEF bent; zoek je prikkels op ( = onderprikkeld) of vermijdt je je juist prikkels (overprikkeld)

En als je juist niets doet, PASSIEF bent, dan mis je informatie, ben je moeilijk te bereiken, ben je  flexibel en sloom (= onderprikkeld) of Je bent juist overprikkeld en ergert je aan alles, moppert, huilt, klaagt.

Er staan veel voorbeelden in het boek, en het is gelukkig vlot geschreven. Toch moest ik ook wel even schakelen, dat je ook onderprikkeld kan zijn, of juist passief terwijl je overprikkeld bent.

Ookreiken de schrijfsters allerlei strategieen aan die je kunt toepassen bij het eten ( te druk, te sloom) het haren wassen (idem) naar school gaan, vakantie etc etc. 

Gelukkig is er nog veel te leren, en daar ben ik altijd blij mee.

 

Wiebelen en friemelen: Auteur(s):

Monique Thoonsen en Carmen Lamp

Hulpmiddelen: 

Verzwaardvest, deken, knuffel, om je meer gegrond te voelen: www.drukvest.nl , educadora-webshop.nl  Gehoorbeschermers:www.gehoorprotectie.nl

Ben benieuwd wat je hiervan vindt, je kunt hieronder reageren.

Beveiligingscode
Vernieuwen