Ervaringen van ouders en kinderen

 • Ouders van een zeer temperamentvol jongetje: Beste Franca,

  Ik wilde je nog even laten weten dat ons gesprek met jou ons enorm heeft geholpen. We kunnen nu veel beter op X reageren als hij een boze bui heeft. De zin 'maar ik heb een gelukkig leven' herhalen wij vaak in onszelf, dat helpt echt. Maar ook de kapitein op het schip, hij moet weten wat zijn grens is. Een keer hebben we zelfs het briefje met aantekeningen erbij gehaald, om te bepalen wat we moesten doen. Hij had zichzelf opgesloten in de badkamer en ik vroeg toen: kan ik je ergens mee helpen? Dat bleek de juiste opmerking en dat opende weer deuren (ook letterlijk!). 

  Het blijft bij vlagen moeilijk, maar het fijnste is dat het allemaal niet meer zo beladen is. En gelukkig is hij vaak ook weer snel de oude. 

  Ook fijn: hij oefent nu zelf een half uur per dag op z'n drumstel. 

  Nogmaals bedankt!
 • Een moeder met een temperamentvol kind en een pijnlijke, moeizame partnerrelatie:Beste Franca,Het gaat goed met ons. We zijn aan de slag gegaan met de tips die jij hebt gegeven.Dat was nog een hele uitdaging, met name voor mij :).Ik merk dat het loslaten en vertrouwen op X nog lastig is.Maar door de goede tips die jij ook aan Xt hebt gegeven lukt het wel al beter. Bijvoorbeeld dat hij ruim voordat ik de deur uit ga, de verbinding met Y moet zoeken. Dat werkt zo goed en geeft mij enorm veel vertrouwen.Ook het boek van Eva Bronsveld pak ik er nog regelmatig bij. Daar staan ook hele bruikbare tips in.Het zou eigenlijk goed zijn als X en ik nog eens langs zouden komen bij jou om nog een aantal punten te bespreken.Er is bij mij alleen een drempel omdat er, buiten de "opvoedproblemen" door het temperamentvolle karakter van Y ook veel tussen X en mij speelt.Wellicht dat ik in de nabije toekomst contact met je opneem voor een afspraak.
 
 •  Een moeder van 2 puberkinderen, waar geen communicatie meer was, geen gezelligheid, geen familiegevoel;Hallo Franca,Het gaat heel goed met zijn allen. Het is rustig/gezellig thuis. Be. vertelt meer, doet iets meer huiswerk, heeft een beetje de kamer om te leren gezelliger gemaakt maar zit toch het liefst aan de tafel in de huiskamer. De kinderen koken nog steeds om de week en vinden dit eigenlijk heel leuk. Vooral als we het lekker vinden met zijn allen. Het wordt steeds creatiever, heel leuk. Mijn man  en ik doen meer met B. wat ze leuk vindt (hangen op de bank met een filmpje :)), laatst naar de bioscoop. Zij gaat nu ook af en toe met ons mee op visite of wandelen. Haar broer ook. Dus kortom een fijne wisselwerking met elkaar. O ja en we gaan dit jaar voor het eerst sinds jaren in de zomer toch weer naar een camping, weliswaar in een huisje, maar met 4 zwembaden waar zij dus meer kunnen doen.We zijn blij dat wel hier staan met elkaar en dat heeft zeker te maken met jouw gesprekjes, hulp en tips!Bedankt en tot ziens, V.
 
 •  "Dank voor vandaag, Franca. Was heel fijn, hadden we eerder moeten doen. "
 
 • Een moeder van een meisje met annorexia:Hallo Franca,

  we houden de moed en hoop op een goede afloop hoor.
  We zijn erg blij dat ze juist de afgelopen maanden/weken mede dankzij jou heeft geleerd zichzelf
  te uiten, het komt haar nu zo van pas zien we.
  Ze is zo sterk momenteel in het onder woorden brengen van wat ze wil en voelt en denkt tegenover de
  hulpverleners hier maar ook de artsen en verpleegsters...echt zo goed.

  Ze ziet uiteraard op tegen het verdere traject mede omdat ze het niet kan overzien nog wat haar te wachten staat
  maar we kunnen er gelukkig over praten met elkaar.

  We zullen je zo af en toe op de hoogte houden en je zeker benaderen in een later stadium mocht ze daar later behoefte aan hebben goed ?
  Groeten !
 
 • Een jongen van 12, die met zijn ouders en zusje op een paar gesprekken is geweest.Hun hulpvraag was : meer rust creëeren, beter grenzen kunnen bewaken, en meer respect voor elkaar.Hallo franca;"Ik dacht eerst moet ik daar nou heen en ik zat alleen maar te piepen tegen mijn ouders.Ik wilde helemaal niet.Maar uiteindelijk ben ik toch gegaan omdat ze al een afspraak hadden gemaakt.Ik vond het al heel erg prettig hoe ze ons opving bij de deur.En we kregen een glas limonade of water of thee en de kamer was ook heel prettig om daar te zitten.Jij ging eerst heel goed luisteren naar mij en daarna naar mijn ouders.En als je het allemaal had gehoord hoe het zat, ging je heel rustig naar een oplossing kijken samen met ons.Het was heel fijn!!!!Thuis gaat het daarom ook heel goed."
 
 • Hallo Franca,Nogmaals dank voor al jouw tips en begeleiding. Hoewel het nog steeds met ups en downs gaat, hebben we wel het gevoel dat we meer controle hebben en niet meer in een negatieve spiraal zitten, gelukkig zijn er ook weer veel momenten waarin we volop van haar kunnen genieten. 

 

 • Hallo Franca, dank voor de terugkoppeling. Ook wij hebben het gevoel dat S. een stuk beter in zijn vel zit. Wel houden we hem natuurlijk scherp in de gaten, en indien nodig nemen we weer contact met je op. Ook zijn "uit de kast" reactie vinden we verhelderend; we wachten maar af wat de toekomst brengt en gaan er daarbij vanuit dat het voor hem geen big issue is, het is prettig te weten dat hij geen druk of angst ervaart. We vonden het heel fijn dat S., na onze "schtreeuw om hulp"heel snel bij je terecht kon, en dat jij er in bent geslaagd om heel snel weer een zodanige vertrouwensband met hem op te bouwen dat hij zich voor jou openstelde en jou toeliet. ook stelden wij de tussentijdse informatie zeer op prijs: zonder precies aan te geven waar S. nou allemaal mee worstelde (waarmee je dus zijn privacy waarborgde) gaf je ons wel die informatie waardoor wij erop vertrouwden dat het wel goed zou komen en dat S. op de juiste koers zat. Dat gaf ons de geruststelling die we nodig hadden. Ook de 'tips en trucs' hebben ons geholpen om op een meer ontspannen manier met S. om te gaan (en daardoor ook met elkaar). Moeder van 17 jarige puber. (automutilatie, deptressie)

 

 • Franca, ik wilde je laten weten dat het echt goed gaat met mij richting kinderen. Alsof bewustzijn, veranderingen, tips, enz. nu eindelijk beginnen te landen. Ik laat me niet meer gek maken. Hyperen doe ik lekker overdag, tijdens mijn werk. En ik ben echt gestopt met wat niet werkt en voel me eindelijk prettig bij een aantal nieuwe manieren. Gaaf hoor dat jij dit voor mensen kan betekenen. Binnenkort benader ik je voor de jongste. Grappig, want die zei laatst: "iedereen mag naar Franca en ik niet!'. Ook heb ik inetersse in een gesprek over de man-vrouwverschillen. , die volgens M. in éen sessi kan aanpakken.

 

 • "Franca heeft ons gezin in 2/3 sessies weer op de rit gekregen. Ze luister als de beste en met eenvoudige toepasbare tips over communicatie is niet aleen onze dochter weer vrolijk, maar staan wij ook weer als ouders samen sterk."

 

 • "Franca kan goed luisteren en analyseren en heeft ons snel een praktische oplossing aangedragen."

 

 • "Het lijkt wel of haar bezoek aan jou een soort katharsis is geweest. Ze voelde zich heel erg serieus genomen, omdat wij zeiden dat ze alleen naar jou toe hoefde als ze dat zélf wilde. En ze laat sinds de sessie bij jou gedrag achterwege dat kennelijk niet persé nodig was. En wellicht tevoorschijn werd getoverd om bij mij een bepaalde reactie te ontlokken. Nu ze merkt dat we ons daar oprecht zorgen om maakten, zodanig dat we daarvoor naar een "mevrouw zijn gestapt", doet ze dat niet meer. Geen boze schreeuwpartijen meer gehad. Ze is over het algemeen heel vrolijk zelfs. Natuurlijk nog wel nukkig en chagrijnig, maar niet meer zo extreem. verder houd ik jouw adviezen goed in mijn achterhoofd; meeveren, niet meteen er dwars tegenin. En ik probeer haar ook gewoon te accepteren zoals ze is, en niet meteen geirriteerd te raken als ze nukkig en verlegen doet. Goede berichten dus. En daarbij vind ik het een heel prettig idee dat ik met jou afspraken kan maken als ik tegen dingen aanloop. Ik doe vast nog wel eens een beroep op je!".  

 

 •  " Hallo iedereen! Ik ben ongeveer een jaar naar Franca geweest omdat ik erg snel huilde als iemand kwaad opmij werd. Ik ben erg goed geholpen door bij elk gevoel een knuffel te gebruiken,bijvoorbeeld: voor woede hadden we een ezel en als ik woede voelde dacht ik aan die ezel want dan werd ik een stuk rustiger.Ik vond het super bij Franca.Het was er niet alleen leuk, maar het werkte ook!Thuis kon ik niet goed over mijn probleem praten maar met Franca lukte dit prima.Ik ben nu een paar jaar ouder en ik ben blij dat ik naar Franca ben geweest wantnu huil ik niet meer zo snel en ik word niet meer gepest op schoolNogmaals hartelijk bedankt Franca!!!Anoniem
 
 •  Een heel slim meisje met straatvrees:Eerst durfde ik niet alleen over straat , maar door hetduwtje in de rug van Franca ga ik na de zomervakantie alleennaar de middelbare school!! Frederique (12)

 

 • '' Wij zijn met onze zoon bij Franca gekomen omdat hij steeds angstiger werd om alleen te zijn.Waar Franca in het begin vooral aan gewerkt heeft, is om het onderwerp bespreekbaar te maken. Tot aan de start van de begeleiding toe wilde hij er namelijk niet over praten.Na de eerste sessie gaf hij heel duidelijk aan zich stukken prettiger te voelen en het gesprek heel fijn te vinden. Het had hem duidelijk opgelucht om erover te praten.Franca heeft onze zoon dus aan het praten gekregen over zijn angsten door op een rustige en respectvolle manier hem de juiste vragen te stellen. Hierdoor voelde hij zich op zijn gemak en gehoord en sprak hij zowel bij Franca, als bij ons thuis er vanaf dat moment open over en kon goed benoemen waar de knelpunten nu precies zaten. Vanuit de gesprekken werd onze zoon naar concrete oplossingen/oefeningen geleid. Deze oplossingen/oefeningen zijn in kleine stappen opgesteld waardoor zijn zelfvertrouwen opgebouwd kon worden en van daaruit uitgebreid. Mooi was te zien dat zijn zelfvertrouwen steeds sterker toenam en hij stukje bij beetje minder angstig werd.Na 4 gesprekken hebben we kunnen afronden. Nu zien we soms kleine terugvalletjes, maar doordat onze zoon erover blijft praten zijn deze met elkaar op te vangen en weer te overbruggen.Kortom: wij hadden in ons gezin een duwtje nodig om deze vervelende angst te lijf te gaan en met behulp van Franca zijn we hierin goed geslaagd. Dank! (anoniem)

 

 • ' Ik ben maar drie keer bij Franca geweest (ik wilde dat zelf) want ik werd hartstikke gepest op school. We hebben samen heel veel dingen verzonnen, en weet je nu heb ik weer een vriend!' S. (9 jaar)

 

 •  Onze dochter van vijf zat niet goed in haar vel. Ze was veel boos, schreeuwde hard en luisterde weinig.Ons arsenaal aan manieren om daarmee om te gaan was uitgeput. Ook wij waren daardoor vaker boos op haar dan dat we zouden willen.Ze is zo'n tien keer bij Franca geweest. Ze vond het heerlijk om daar te zijn en te spelen. Haar ogen stonden altijd vriendelijk, ontspannen en open als we haar na dat uur ophaalde.Als voorbereiding op haar bezoek beschreven wij aan Franca een aantal moeilijke situaties die wij thuis met onze dochter meemaakten. Heel feitelijk en duidelijk benoemen wat wij deden en zeiden en hoe zij reageerde in zo'n situatie. Daarop kregen we dan een reactie met praktische aanwijzingen terug van Franca. Dit zorgde er voor dat wij situaties ander gingen aanpakken. En dit hielp. Onze dochter heeft een grote hobbel genomen en zit beter in haar vel. Wel vraagt het van ons, als ouders, om een voortdurende alertheid om haar met duidelijke, maar warme hand te leiden.Omdat onze dochter van 5 vaak enorme driftbuien kreeg en wij ook niets meer konden verzinnen, terwijl we eigenlijk best aardige ouders zijn, zijn we eerst gaan praten met Franca. Na het eerste gesprek wat we allebei als zeer prettig hebben ervaren keken we al anders tegen M. aan. Ze is daarna nog 3 keer wezenspelen en we hebben onze oude M weer terug. Dank je Franca!L.M.

 

 •  Onze zoon van 12 met ADHD en wat kenmerken van Asperger was na de zomervakantie niet meer naar school te krijgen; huilen schreeuwen paniekaanvallen etc. We hadden alles geprobeerd, toen Franca Nijman gebeld, naar aanleiding van een kennis van mij die goede ervaringen heeft met haar. Hij is 8x geweest en is sindsdien weer aanspreekbaar, veel rustiger en gaat fluitend naar school. Franca Nijman heeft ons veel tips gegeven ; ze heeft onze zoon echt ‘’gezien’’, dat was voor hem en ons weldadig, na al de negatieve adviezen van school.We zijn erg blij met haar. M&G vd B.

  

 • 'Ik heb al heel lang last van angstaanvallen, en heb me daar heel erg voor geschaamd. Ik durfde zelfs niet meer alleen naar de wc. Ik werd er helemaal gek van. Toen heeft mijn moeder Franca gebeld, en ik vond het best meteen fijn bij haar. Ze heeft een hele leuke kamer vol speelgoed. We hebben veel met de knuffels gespeeld, ze vroeg de hele tijd: wie is er de baas over jou? Eerst begreep ik het niet, maar nu wel hoor! Ik ben nergens meer bang voor, alleen nog voor vulkanen. Daag! '  Tom.(71/2)

  

 

 • 'Ik heb mijn dochter aangemeld omdat we met het hele gezin in een negatieve spiraal terecht waren gekomen. We konden alleen nog maar schreeuwen. Iedereen was boos of werd boos! Ten einde raad vond ik Franca Nijman via internet. Met het hele gezin hadden we fijne, best emotionele gesprekken met haar. Wat zat er veel boosheid bij iedereen. Echt schokkend. Langzaam met kleine stapjes begeleidde Franca ons naar een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Het verschil is zo groot dat we af en toe daaraan terugdenken en het niet meer kunnen herinneren. Het was een investering, maar die was ons dat echt waard. We genieten er nog elke dag van.Bedankt Franca! ' Bob, Mirjam en de kinderen.

 

 

 • 'Met mijn temperamentvolle dochter van 15 kon ik steeds slechter overweg. Ook omdat ze mijn nieuwe vriend niet accepteerde. Elke dag ruzie en zelfs een keer een hele nacht weg! Wat deed ik verkeerd vroeg ik me af. Na een tweetal gesprekken met Franca alleen, kwam mijn dochter gelukkig ook mee. Heel langzaam brokkelde haar weerstand af en kon ze zich weer voor me openstellen. Ik moest zelf ook het nodige veranderen hoor. Maar Franca heeft ons erg fijn begeleid; ik had het niet zonder haar gekund. Een prachtmens!' Vera en Yentl.

 

 •  Mijn man en ik kregen te horen dat het niet goed ging met zijn zijn zoontje uit zijn vorige relatie. Hij werd uit huisgeplaatst en onder toezicht gesteld van zijn moeder. En nu kwam hij bij ons wonen. Hoe moesten we dit doen? Een beschadigd kind opvoeden van 10 jaar zonder ervaring. We zochten de nodige hulp en kwamen bij Franca terecht voor een intakegesprek. Ze was heel hartelijk en hoorde ons verhaal aan.We werden op verschillende gebieden gerustgesteld en dat bepaalde zaken er gewoon bij hoorde. Zij ging aan de moeilijke dingen met hem werken. We hadden geen ervaring hiermee dus was dat echt fijn om te horen. Er hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden. Als het thuis botste nodigde Franca ons uit om er een soort van gezinstherapie van te maken. Dit heeft ons enorm geholpen en hierdoor ging het thuis stukken beter.Nu bijna 1,5 jaar later. Je ziet dat hij heel erg is gegroeid, zowel letterlijk als figuurlijk. Mede dankzij de hulp van Franca weet hij wat hij moet doen met zijn gevoelens en kan hij zaken herkennen. We hebben duidelijke regels en grenzen kunnen neerzetten voor hem. Dit heeft Franca ons geleerd. Het is echt een goede basis voor hem geweest. Dit had hij echt nodig!!!Bedankt Franca voor alles, we zijn goed op weg!

 

 •  "Onze zoon van 5 jaar had regelmatig last van driftbuien en erg heftige nachtmerries. Omdat we zelf geen raad meer wisten met de situatie hebben we contact opgenomen met Franca. Het intake-gesprek verliep bijzonder prettig en was meteen informatief en waardevol. Onze zoon is vervolgens 2 keer langs geweest om bij Franca 'te spelen'. Franca heeft de vinger op de zere plek weten te leggen en inmiddels gaat het stukken beter met onze lieve jongen. Wij weten beter op belangrijke signalen te letten en de driftbuien en nachtmerries zijn niet meer teruggekomen. Wij willen Franca dan ook van harte aanbevelen aan alle ouders die op zoek zijn naar professionele ondersteuning met een persoonlijke touch!"

 

 •  'Onze dochter (5 jr.) had aanpassing problemen in haar klasje. Via haar juf zijn we er meerdere malen op geattendeerd dat ze gedrag vertoonde wat andere kinderen intimideerde. Via deze juf kwamen we bij Franca terecht.

 

 • Al bij de intake (zonder kind) klikte het goed. Geen zwever maar doelgericht. Ons kind voelde zich zeer thuis bij Franca. Ze heeft nooit het idee gehad dat ze naar "therapie" ging.

 

 • Franca heeft een natuurlijke band met kinderen. Dit is een wezenlijk onderdeel van haar succes. (Natuurlijk ligt aan haar behandeling ook een methodiek ten grondslag) In ons geval bleken de problemen zeer overzichtelijk en was de behandeling in 5 sessies afgerond. Dank hiervoor.'